Penemuruai Visitors:

Penemuruai e-Mag Apps

Penemuruai e-Mag
Powered by Conduit Mobile

Friday, February 6, 2009

Kenyah Beads/"Ino pu`un"-Kenyah Language

Hi..
Welcome back to Category of Arts/Craft.
Here i have some Kenyah beads, they called it "Ino pu`un"-kenyah language.
Last November 2008, i have a trip to Long Banga (Saben Community), their language is most likely kenyah-sub Ngorek. Kenyah community get to used this beads during special ocassion. E.g..Christmas, Birthday party, etc..
Hey..nice to look yea.
Here some pics to share with you all :


Picture 1 : Kenyah beads/ "Ino pu`un" (Kenyah language).



Picture 2 : Zoom-in..

Manik ini merupakan satu perhiasaan untuk suku kaum kenyah. Namun demikian, suku kaum seperti Kayan, Lun Bawang, Kelabit, Penan juga menggunakan manik untuk tujuan yang sama juga.

Kebiasaanya, manik ini akan dipakai untuk majlis keramaian. Kira macam accessories la. Unik juga..ditambah pula dengan tattoo di tangan serta telinga yang panjang. Semasa saya ke Long Banga pada bulan November 2008 lepas, saya sempat membeli manik untuk perhiasaan. Jarang-jarang juga menjumpai barang seperti ini. Saya pernah melihat manik ini dijual di kedai kraftangan dengan harga yang mahal, lebih kurang RM80.00..boleh tahan juga.

That`s all for now..

Thanks..

Best Regard;

The Founder of Penemuruai


6 comments:

  1. sekarang ni sudah banyak di jual di kedai kraf. However, the quality wasn't the same as the ori-made by those Kenyah-woman.

    Memang harga boleh tahan, but, thats better cause it will help to sustain the products ..

    ReplyDelete
  2. Bro,
    Memang banyak yg dah jual manik ni..tapi samaada ori, susah nak pastikan.
    Indirectly, salah satu cara utk sustain craft ni adalah melalui kawalan harga.
    Best Regard;
    Penemuruai

    ReplyDelete
  3. hi..penemuruai..mansa lok..rindu meda beads nya..i was given a beautiful bead necklace by my in law,ari Long Bedian..amat bangga bila ngena nya taja aku ukai urang ulu..

    ReplyDelete
  4. To mau*Bintang Ati,
    Hi. Ngetu enda lama meh, bisi ga ai kupi ditu.
    Oh yea..good for you too.I`m really proud when i used it, i`m not orang ulu same goes to you.
    Long Bedian (dominated by Kayan), is a good exposure to see the development.

    Got any new idea, come and share to us here..
    Keep in touch.
    Regard;
    The Founder of Penemuruai

    ReplyDelete
  5. hi shalom :) I've that necklaces too.boys & original.unik bah,even ku iban mix bidayuh,but I love to wear that necklaces.bansa iban ngau bidayuh pan urg ulu mega :) proud to be Sarawakian aite?

    ReplyDelete
  6. *boy & girl.enda nemu lah samada original ka enda.tp yg pasti rantai laki nya original laban turun temurun keluarga.

    ReplyDelete