Penemuruai Visitors:

Penemuruai e-Mag Apps

Penemuruai e-Mag
Powered by Conduit Mobile

Monday, February 2, 2009

Trip to long Lellang:9th-19th January 2009 (Part I)


Picture 1 : We stucked at collapsed bridge-Sungai Li
By last month (January 2009) we have a trip to Long Lellang for reconaisance survey.
The trip is really challenging..begin from Long Selaan (Kenyah community) to Long Lellang (Kelabit community).
Walaupun dah stuck macam ni..apa-apapun perlu bersabar..bayangkan perjalanan mengambil masa lebih kurang 8 jam..guna kereta landcruiser, single cabin. Fuhh..berdebu saja muka ni sebab duduk kat belakang. Kadang-kadang debu, lepas tu ada bahagian tempat yang hujan. Tidak menentu. Berbukit bukau..anytime boleh slide jatuh ke bawah bukit, maksimum ketinggian 1,000 meter. So, bagi student lepasan forestry..just be prepare. Kehebatan dalam teori tidak menjamin pada masa bekerja..ini based on experienced.
Sigi bekenya meh pengidup "Iban traveller-Bejalai". Lebuh maya kami ke Long Lellang, bunung maya musim pengujan maya nya. Lembau ka madah penusah sereta pengelantang diri. Hehehe.

Oleh kerana jambatan di Sungai Li telah runtuh, jadi kami terpaksa berpatah balik untuk membuat khemah sementara "sulap"-same also known as tent. Sementara menunggu group Shin Yang timber untuk repair jambatan di Sg. Li

Come on..let me introduce to you our "sulap":


Picture 2 : The place we stayed, "Sulap"-accomodate 6 person

Tinggal di sulap ni rasa seperti ala-ala nomad la..wah..begini rasanya yea. Serba kekurangan, nak masak, mandi perlu jalan kaki ke Sungai. Nanti saya perkenalkan Sungai Patah. Bukan ertinya sungai patah..Memang nama sungai tu bernama "Sungai Patah", Ulu Baram. Ada seorang collegue saya cerita, dahulunya Sg. Patah ni memang banyak ikan-semah, empurau, ikan batu (local name), dan banyak lagi la..soal makanan..complete. Nothing to worried about.

Nah, ini dia Sg. Patah :

Picture 3 : Sungai Patah-nampak keroh saja sebab hujan tidak henti-henti pada masa tu..


Picture 4 : Sungai Patah-kalau masa kemarau, sungai akan jadi cetek dan boleh menampakkan batu-batuan sungai.

Selepas siap mendirikan "sulap", lebih kurang dalam 2-3 jam barulah siap. Bukan apa lama..sebab perlu cari anak kayu di dalam hutan. Bermandikan peluh semasa mendirikan sulap. Oleh kerana, krew-krew memang anak orang kampung..sudah pasti macam permianan mereka dalam hal macam tu. Survival spirit diaorang tu memang tinggi.


Pengudah nya tadi, kami sebuat lalu nurun ke ai..nyala ikan. Ngagai bala ti minat nginti/nyala..tau nguji ngagai menua tu. Belum cuba belum tau..
Pama ga bulih kami lemai nya, cukup kena lauk. Jarang-jarang makai ikan sungai ti segar...enti di pasar tamu, berapa nya kini?
Tu gambar anak ikan ti dibulih kami sebuat :

Picture 5 : Anak ikan dibulih ba Sg. Patah-ngena jala

Picture 6 : Sup-terjun ikan sungai+kacang panjang (ertinya tidak memerlukan minyak, hanya air, garam&ajinomoto saja)
Picture 7 : Daun ubi digoreng
Picture 8 : Gambar dapur..masak air sambil goreng ikan


We stop here...will be continue in part II...We have not reach Long Lellang yet..


Regard;
Founder of Penemuruai

7 comments:

  1. I miss the time when i was working with forestry department...what a great experiences of life and working... well, i miss that 'sup terjun'.. any cooking/food we had in jungle would definitely taste very delicious... haha!

    ReplyDelete
  2. Bro,
    Yea..u right..
    Dalam hutan..memang berselera, mana dapat nak goreng-goreng ni..Because it will take time. Sup terjun..kira hebat sudah tu. Tiada minyak..

    Good experience for you too..
    Thanks.
    Best Regard;
    The Founder of Penemuruai

    ReplyDelete
  3. mina ngasuh meliur..hehehhe..best jak upa daun ubi nyak..

    ReplyDelete
  4. To Carey Anthony Marup,
    Ngasuh meliur pia? Sigi bekenya meh lauk kami lebuh maya kami ngadu pengawa on the field. Enti di hutan, semua utai sedap magang. Enti milih pemakai sigi lapar meh.
    Thanks.
    Best Regard;
    The Founder of Penemuruai

    ReplyDelete
  5. jimat lagi bah..haha!
    enjoy your time dalam hutan ya!~

    ReplyDelete
  6. Bro Kong,
    Yea. I must love my job. Hahaha.
    Thanks.
    Best Regard;
    The founder of Penemuruai

    ReplyDelete
  7. Very useful information. I’m happy that there are people who invest time to gather such quilted information.

    Online Survey Tools

    ReplyDelete